Erasmus+ v Bratislavě: Akademie hotelnictví stvrdila první partnerství v projektu Erasmus+ v Bratislavě

Dvanáct žáků 2. ročníku oboru Kuchař/číšník, kteří studují na plzeňské Akademii hotelnictví a cestovního ruchu, čeká odborná praxe v bratislavských hotelích a restauracích. První partnerská dohoda o spolupráci v rámci projektu Erasmus+ mezi Akademií hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni a Súkromou odbornou školou Gastroškola Bratislava byla stvrzená 25. října 2023. Příjemná, a především konstruktivní diskuze dospěla k předběžné dohodě o tom, co budou praxe plzeňských studentů na Slovensku obsahovat.

web-foto-01-900x600px-1_denik-pr-630@2x

V dubnu 2024 stráví žáci oboru Kuchař/číšník v Bratislavě celé dva týdny odbornou praxí přímo na pracovištích v partnerských podnicích Gastroškoly. Zaměří se především na získání dovedností v přípravách pokrmů, využívání moderních technologií a obsluze hostů. Neformální Dohoda o spolupráci na programu Evropské unie Erasmus+ oficiálně zahájila realizaci projektu „Inovace pro kuchaře – praktické vzdělávání“.

Soutěž ve vaření guláše

Ani o víkendu nebudou žáci zahálet. Kromě procházky a seznámení s Bratislavou je čeká česko-slovenská soutěž ve vaření guláše. Soutěžní týmy obou škol se poměří ve svých kuchařských dovednostech, které bude posuzovat porota složená ze zástupců jak české, tak slovenské školy. 

Učitelé společně pro inovace do výuky

V rámci přípravné návštěvy se řešil také obsah job-shadowing (stínování) lektorů Akademie. Tři učitele odborných předmětů čeká pětidenní pobyt s možností sledovat svého zahraničního kolegu přímo při práci, sdílet poznatky a vzájemně konzultovat přístupy k výuce. Zástupci obou škol se shodli na urgentní potřebě inovace učebnic a učebních pomůcek tak, aby žáky více motivovaly k učení. Knih, kuchařek a odborných textů je dostatek, faktem také zůstává, že jíška bude jíškou a talíř talířem, ať je na polévku nebo na dezert, ale způsoby, jakými jsou základní principy gastronomie žákům vysvětlovány, jsou zastaralé a pro žáky nepřitažlivé. Stínování tedy nebude o tom „Vy to děláte špatně, my to umíme lépe“ a naopak, ale o podstatě: „Učíme se učit“.

„Z dosavadního průběhu komunikace je jasné, že si Akademie nemohla najít lepšího partnera než právě Gastroškolu v Bratislavě, a to nejen pro samotný projekt Erasmus+.  Vedení a všichni doposud zapojení učitelé z Gastroškoly ukazují, že máme jednu společnou prioritu, a tou jsou naši žáci a jejich příprava a vzdělání do reálného života,“ dodává s nadšením Mgr. Jana Linhartová, ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni.

Převzato z: Plzeňský deník.cz (06.11.2023). Online. Plzeňský deník.cz. Dostupné z: https://pr.denik.cz/doporucujeme/akademie-hotelnictvi-stvrdila-prvni-partnerstvi-v-projektu-erasmus-v-bratislave.html [citováno 2023-12-18].

Aktuality a akce školy

Cestuj, foť a vyhraj!

Třída, která během letních prázdnin navštíví nejvíce míst, vyhraje zájezd do některého z českých měst. ...

26. 6. 2024


Výsledky 2. kola…

Vážení uchazeči a zákonní zástupci, dnes, 21. 6. 2024, byly vyhlášeny výsledky přijímacího řízení. ...

21. 6. 2024


Akce #JETOTU 2024

V pátek 14. 6. a v sobotu 15. 6. 2024 jste se s námi mohli setkat na náměstí Republiky v Plzni na akci #JETOTU. Pro všechny rodiče, žáky ZŠ i ...

18. 6. 2024


JETOTU 2024

Rádi bychom vás pozvali na akci #Jetotu24, která se uskuteční 14. 6. - 15. 6. 2024 na náměstí Republiky v Plzni. Naše škola si tam pro ...

31. 5. 2024


Gastro junior Bidfood Cup…

Vezeme velký úspěch! 23. 5. 2024 se naše žákyně Ruslana Ihnatko (2. ročník oboru Kuchař-číšník), společně s commis Yulií ...

24. 5. 2024


Kurz Principy vedení…

Ve dnech 13. -15. 5. 2024 se v naší škole uskutečnil 3denní kemp s názvem Principy vedení podniku. Kurz vedl pan Petr Němeček, který tyto kurzy ...

20. 5. 2024


Výsledky 1. kola…

Vážení uchazeči a zákonní zástupci, dnes, 15. 5. 2024, byly vyhlášeny výsledky přijímacího řízení. ...

15. 5. 2024


Budoucí kuchaři a…

V Plzeňském deníku vyšel článek o našich žácích, kteří se zúčastnili stáže z programu Erasmus+. Více si přečtěte v ...

14. 5. 2024


Ti dva z Lyonu - 25.4.2024

Dne 25. 4. 2024 se u nás v salonku uskutečnila speciální akce s názvem Ti dva z Lyonu. Celou banketní večeři připravila třída KČ3 s vybranými ...

29. 4. 2024


ISIC

Rádi bychom vás informovali, že si u nás můžete nově nechat udělat ISIC kartu. Pod článkem naleznete dokument, který stačí vytisknout, vyplnit a ...

23. 4. 2024


TENTO WEB POUŽÍVÁ COOKIES
Pokud kliknete na „Přijmout vše“, poskytnete tím souhlas k jejich ukládání na vašem zařízení, což pomáhá s navigací na stránce, s analýzou využití dat a s našimi marketingovými snahami.
Více informací
  1. Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli, jako je požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, přihlašování, vyplňování formulářů atp. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nebudou fungovat. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace.
  2. Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází, což nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které nejsou oblíbené, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
  3. Tyto soubory cookie mohou na naší stránce nastavovat partneři z reklamy. Mohou je používat na vytváření profilů o vašich zájmech a podle nich vám zobrazovat reklamy i na jiných stránkách. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená propagace.

Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat kliknutím na odkaz Cookies v zápatí webu.